Depresjon
Livsstilstiltak
INTRODUKSJON
Mild depresjon: Start med ikke-farmakologisk behandling (2): Tiltak for å bedre søvn, fysisk aktivitet, reduser angst, enkle psykologiske intervensjoner, selvhjelpsprogram basert på kognitiv atferdsterapeutiske prinsipper. Gå videre til strukturert samtaleterapi hvis ikke-medikamentelle tiltak ikke fører til ønsket resultat. Medikamenter kan anvendes hvis disse tiltakene ikke har ønsket effekt (2)
KOSTHOLD
Johannesurt kan være effektivt for mild og moderat depresjon og har omtrent samme effekt som standard behandling med medikamenter, med mindre bivirkninger. På den andre siden er kvaliteten på dokumentasjonen svakere og langtidseffektene mer usikker. Optimal dose er ikke kjent og forskjellige merker/produsenter har ulik dosering/konsentrasjon av Johannesurten. I tillegg er det interaksjoner med en rekke medikamenter (2)
Unngå et høyt alkoholinntak (1)
Et sunt kosthold anbefales (1)
FYSISK AKTIVITET
Forebygging: Personer som er fysisk aktive har redusert risiko for depresjon sammenliknet med inaktive personer (2)
30 minutter moderat fysisk aktivitet de fleste dagene i uken kan redusere symptomer på mild til moderat depresjon. Både aerob og styrketrening har effekt (2)
Informer pasienten om fordelene med et strukturert treningsprogram på ca 45-60 minutter 3 ganger i uken over cirka 12 uker (2)
Fysisk aktivitet kan være et effektivt tillegg til medikamentell behandling hos personer som ikke responderer tilfredsstillende på medikamenter alene (2)
Både kondisjonstrening og styrketrening er effektive i å redusere symptomer på depresjon, men høyere intensitet er assosiert med større antidepressiv effekt og kan ha lik eller bedre effekt som psykoterapi og medikamentell behandling (3)
Mulige mekanismer: Biologiske mekanismer, opplevelse av mestring, distraksjon fra negative tanker og følelser, sosial interaksjon (2)
Biologiske mekanismer: Økt nivå av vekstfremmende stoffer, økt tilgjengelighet av serotonin og noradrenalin, regulering av HPA-aksen og redusert systemisk inflammasjon (3)
SØVN
Søvnvansker er vanlige hos personer med depresjon. Kognitiv atferdsterapi for insomni (CBT-I) er anbefalt for langvarige søvnvansker (2)
SOSIALE FAKTORER
Så langt som mulig er det anbefalt å forbli i arbeid, opprettholde sosiale relasjoner og dermed redusere ensomhet, passivitet og depressiv ruminering (2)
STRESS
Avspenningsøvelser kan redusere symptomer på depresjon (1, 4)
SOLLYS
Lysterapi kan redusere symptomer på depresjon (1)
Referanser
1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/55/management-approach
2) https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/voksne-med-depresjon
3) https://bjsm.bmj.com/content/early/2023/03/02/bjsports-2022-106195
4) https://www.uptodate.com/contents/unipolar-major-depression-in-adults-choosing-initial-treatment
Ressurser

Figur: Evidenspyramide
FORKLARING TIL PRESENTASJON AV DOKUMENTASJON
Dokumentasjon basert på retningslinjer og kliniske beslutningssystemer (CDS) er skrevet i FET skrift
Dokumentasjon basert på meta analyser og systematiske oversiktsartikler er skrevet i FET og KURSIV
Dokumentasjon basert på randomiserte kontrollerte studier er skrevet med VANLIG skrift
Dokumentasjon basert på observasjonsstudier / kohortstudier er skrevet i KURSIV
Helseinformasjon på denne siden er ikke ment som medisinske råd. Rådfør deg alltid med din lege før du gjør store livsstilsendringer. Dette gjelder spesielt hvis du har underliggende sykdommer