top of page

Divertikkelsykdom

Livsstilstiltak

FOREBYGGING

  • Tilstrekkelig inntak av kostfiber (1)

  • Et vegetarisk kosthold kan redusere risiko for symptomatisk divertikkelsykdom gjennom å redusere inflammasjon og endre tarmfloraen (3)

  • Reduser inntak av salt og rødt kjøtt (1)

  • Regelmessig fysisk aktivitet, spesielt intensiv fysisk aktivitet (1, 2)

  • Unngå fedme (1)


KOSTHOLD

  • Asymptomatisk divertikulose: En økning av inntaket av kostfiber kan redusere risikoen for å utviklet symptomatisk divertikulitt (1)

  • Symptomatisk mild divertikkelsykdom: Øk inntaket av kostfiber og væske (1)

  • Symptomatisk divertikulitt: Et kosthold med et lavt fiberinntak som gir små mengder bestanddeler etter fordøyelse og opptak fra tarmen, inkludert raffinert brød og kornvarer, hvit ris, juice og meieriprodukter (1)


RØYKING

  • Røykeslutt er anbefalt (1) 

  • Røyking øker risikoen for divertikkelsykdom og dens komplikasjoner (1,2)


VEKT

  • Vektreduksjon ved overvekt eller fedme (1)

Referanser

Ressurser

Kunnskapspyramide.jpg

FORKLARING TIL PRESENTASJON AV DOKUMENTASJON

Dokumentasjon basert på retningslinjer og kliniske beslutningssystemer (CDS) er skrevet i FET skrift

Dokumentasjon basert på meta analyser og systematiske oversiktsartikler er skrevet i FET og KURSIV

Dokumentasjon basert på randomiserte kontrollerte studier er skrevet med VANLIG skrift

 

Dokumentasjon basert på observasjonsstudier  / kohortstudier er skrevet i KURSIV

Helseinformasjon på denne siden er ikke ment som medisinske råd. Rådfør deg alltid med din lege før du gjør store livsstilsendringer. Dette gjelder spesielt hvis du har underliggende sykdommer

bottom of page