Divertikkelsykdom
Livsstilstiltak
FOREBYGGING
Tilstrekkelig inntak av kostfiber (1)
Et vegetarisk kosthold kan redusere risiko for symptomatisk divertikkelsykdom gjennom å redusere inflammasjon og endre tarmfloraen (3)
Reduser inntak av salt og rødt kjøtt (1)
Regelmessig fysisk aktivitet, spesielt intensiv fysisk aktivitet (1, 2)
Unngå fedme (1)
KOSTHOLD
Asymptomatisk divertikulose: En økning av inntaket av kostfiber kan redusere risikoen for å utviklet symptomatisk divertikulitt (1)
Symptomatisk mild divertikkelsykdom: Øk inntak av kostfiber og væseksinntak (1)
Symptomatisk divertikulitt: Et kosthold med et lavt fiberinntak som gir små mengder bestanddeler etter fordøyelse og opptak fra tarmen, inkludert raffinert brød og kornvarer, hvit ris, juice og meieriprodukter (1)
RØYKING
Røykeslutt er anbefalt fordi røyking øker risikoen for divertikkelsykdom og dens komplikasjoner (1,2)
VEKT
Vektreduksjon ved overvekt eller fedme (1)
Referanser
1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/16/management-approach
2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/codi.13748
3) https://www.uptodate.com/contents/colonic-diverticulosis-and-diverticular-disease-epidemiology-risk-factors-and-pathogenesis
Ressurser

Figur: Evidenspyramide
FORKLARING TIL PRESENTASJON AV DOKUMENTASJON
Dokumentasjon basert på retningslinjer og kliniske beslutningssystemer (CDS) er skrevet i FET skrift
Dokumentasjon basert på meta analyser og systematiske oversiktsartikler er skrevet i FET og KURSIV
Dokumentasjon basert på randomiserte kontrollerte studier er skrevet med VANLIG skrift
Dokumentasjon basert på observasjonsstudier / kohortstudier er skrevet i KURSIV
Helseinformasjon på denne siden er ikke ment som medisinske råd. Rådfør deg alltid med din lege før du gjør store livsstilsendringer. Dette gjelder spesielt hvis du har underliggende sykdommer