Hjerneslag
Livsstilstiltak
FOREBYGGING
KOSTHOLD
Middelhavskothold synes å redusere risiko for hjerneslag (1)
Fokus på et kosthold rikt på grønnsaker, frukt, fullkorn, fettfattige meieriprodukter, fjærkre, fisk, belgvekster, ikke-tropiske vegetabilske oljer og nøtter. Begrense inntaket av søtsaker, sukkerholdig drikke og rødt kjøtt. Kalorier fra mettet fett anbefales å utgjøre maksimum 4-5% av daglige kalorier (1)
Natrium: Under < 2.5g/dag hvis blodtrykksreduksjon er ønskelig (1)
Alkohol: Unngå et høyt inntak (1)
FYSISK AKTIVITET
Regelmessig fysisk aktivitet som f.eks. rask gange reduserer risiko for hjerneslag (1)
Fysisk inaktivitet og en stillesittende livsstil øker risiko for hjerneslag (1)
RØYKING
Røyking øker tisiko for hjerneslag, i første rekke hjerneinfark og subaraknoidalblødning (1)
Røykerelatert risiko for hjerneslag er fullstendig borte ca 5 år etter røykeslutt (1)
VEKT
Fedme øker risiko for hjerneinfarkt (1)
Vektreduksjon har ikke vist å redusere risiko for hjerneslag, men kan bidra til å kontrollere andre risikofaktorer for hjerneslag slik som høyt blodtrykk, blodsukker og kolesterol og triglycerider (1)
Referanser
Ressurser

Figur: Evidenspyramide
FORKLARING TIL PRESENTASJON AV DOKUMENTASJON
Dokumentasjon basert på retningslinjer og kliniske beslutningssystemer (CDS) er skrevet i FET skrift
Dokumentasjon basert på meta analyser og systematiske oversiktsartikler er skrevet i FET og KURSIV
Dokumentasjon basert på randomiserte kontrollerte studier er skrevet med VANLIG skrift
Dokumentasjon basert på observasjonsstudier / kohortstudier er skrevet i KURSIV
Helseinformasjon på denne siden er ikke ment som medisinske råd. Rådfør deg alltid med din lege før du gjør store livsstilsendringer. Dette gjelder spesielt hvis du har underliggende sykdommer